Lezen doet lezen

Leesvirus bieb Deventer

Dinsdag trad ik op in de bieb in Deventer tijdens het slotfeest van Leesvirus, voor drie groepen van ongeveer 70 kinderen. Erg spannend, omdat ik nog nooit eerder voor zulke grote groepen kinderen had gestaan. Vorig jaar had ik ‘nee’ gezegd tegen een  soortgelijke uitnodiging, omdat ik nog niet durfde. Maar dit keer dacht ik: ik ga het gewoon doen!

Fanatiek

Ik had me heel goed voorbereid en een afwisselend programma bedacht, met als knaller een quiz met moeilijke vragen over Wolfje. Alles liep op rolletjes, gelukkig. Er was geen geluid bij het filmpje, maar dat loste ik op door te praten bij de beelden, en dat werkte eigenlijk best goed. En de quiz was echt spannend, iedereen kreeg het er warm van en de kinderen waren berefanatiek.

Leesvirus

Leesvirus is een project waarbij kinderen van verschillende basisscholen in een stad of regio een stuk of tien boeken lezen, en elkaar moeten proberen te besmetten met het leesvirus. Via de website geven ze hun mening over de boeken, reageren ze op elkaar en delen foto’s van werkstukken. Heel interessant voor een schrijver trouwens, om die verschillende meningen over je boek te lezen. Van sommige ga je naast je schoenen lopen en van andere moet je even slikken. Maar dit terzijde. Ik heb kunnen zien dat dit project werkt, kinderen gaan er daadwerkelijk meer door lezen en vooral: met meer plezier.

Grappige antwoorden

Dat mijn optreden zo goed ging kwam mede door de georganiseerde en bevlogen bibliothecaressen, maar vooral door het enthousiasme van de kinderen. Mán, wat een energie, zoveel kinderen bij elkaar. Ik had een loopmicrofoon en kon gemakkelijk naar ze toe lopen om vragen te stellen. En ik stel gráág vragen aan kinderen. Je krijgt soms ontroerende of grappige antwoorden. Ik vroeg bijvoorbeeld of de kinderen trots waren op hun mooie stad, met al die prachtige oude huizen, en toen riep een jongen: ‘Ik wil later een villa!’

Besmet

Eén vraag die ik in alle drie de groepen stelde leverde me een nieuw inzicht op. Misschien is het onnozel en weten anderen dit allang, maar voor mij was het een eyeopener. Ik vroeg de kinderen of ze door dit project echt waren besmet met het leesvirus. Elke keer gingen er hele bossen vingers in de lucht. Eén jongen zei dat hij beter was geworden in lezen en het daardoor leuker was gaan vinden. Een andere jongen zei dat hij eerst alleen van stripboeken hield, maar nu ook was gaan houden van ‘gewone’ boeken.

En ondertussen dacht ik steeds dat dat allemaal kwam doordat er bij zo’n project leuke dingen worden georganiseerd rond de boeken. Maar nee. Toen ik bij een derde jongen wat langer doorvroeg, zei hij dat het niet kwam doordat er over de boeken werd gepraat of door andere dingen, maar gewoon, doordat hij meer las… daardoor kreeg hij zin om méér te lezen.

Zo simpel is het. Kinderen hebben maar een klein zetje nodig. Lezen doet lezen.

 

Lees hier het bieblog van Deventer, over het slotfeest.

Nagekomen bericht: hieronder een leuk item in het nieuws van Deventer-televisie, over het Leesvirus, met beelden van mijn optreden.

 

 

This entry was posted in Nieuws, Wolfje and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Lezen doet lezen

 1. rt says:

  GEWELDIG dat je dit tegenwoordig gewoon DOET in je eentje.
  Je ziet dat je de kinderen weet te boeien….dat ze aan je lippen hangen …en dat je dus een verschil maakt . Hopelijk krijg je er zoveel plezier in dat je daadwerkelijk in het onderwijs gaat….je kunt het!!!
  Wel dapper hoor…

 2. Ik ben helemaal in de ban van het filmpje. Wat een mooie uitzending en de sfeer was volgens mij helemaal top! Leuk ook om te zien dat de kinderen fanatiek zijn op het ene moment en het andere moment zo aandachtig naar je zitten te luisteren.

  Ik ga gauw ook “Wolfje” lezen.

  Groetjes, De wortel van Ortel

 3. admin says:

  Leuk om te horen, Wortel van Ortel!
  De sfeer was top en ik kijk zelf ook graag terug naar dit filmpje. Ik word er vrolijk van en krijg nog meer zin om te schrijven.

  Ik hoor graag wat je van Wolfje vindt. Misschien wil je er t.z.t. wel een blog over schrijven? Ik heb je blog net bekeken, leuk hoor, die link met filosofie. Nou ja, ik hoor het wel. Ik wacht met spanning af…

  Groetjes, Claudia

 4. Dag Claudia,

  Ik heb je boek gelezen en er een stukje over geschreven op De Wortel van Ortel.
  Je boek Wolfje is erg inspirerend en vol met filosofische verwijzingen. Op mijn lijstje voor Wortels staat ook je andere boek Nooit is voor altijd.

  Groet!
  Wortel van Ortel

 5. admin says:

  Ik heb je stuk over Wolfje gelezen, wauw, prachtig zeg, dank je!
  Heel interessant en inspirerend, ook wat je over de andere boeken zegt.
  Ik voel me vereerd… en ik gun elke schrijver een bespreking door De Wortel van Ortel. :-)

  Groetjes, Claudia

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.