Actievoeren en luidkeels fantaseren

Pui van Kinderboekwinkel De Boekenwurm

Kinderboekwinkel De Boekenwurm

Het is alweer ruim een week geleden, maar ik wil toch een blog wijden aan het verslag van de Kinderboekenschrijversflashmob, onze schreeuw om aandacht voor (kinder)boekwinkels. (In eerdere blogs kun je lezen over de aanleiding voor deze actie.)

Op maandag 22 april, een zonnige dag, reisden we vanuit alle hoeken van Nederland en België naar De Boekenwurm in Maastricht. Tegen half drie was de winkel tot de nok toe gevuld met schrijvers, tekenaars, betrokken helpers, publiek en pers. Ik heb ze niet geteld, maar volgens mij zijn alle 41 schrijvers en tekenaars gekomen (hier vind je een lijstje met alle namen). Er waren zelfs schrijvers die zich niet van tevoren hadden aangemeld, zoals Enne Koens, die onlangs de Jonge Jury Debuutprijs won.

Hanneke Koene, eigenares van de winkel, was blij met alle aandacht en met de steun van schrijvers en tekenaars. Na een speech van Jacques Vriens lazen we om de beurt een paar zinnen uit onze boeken, in een microfoon die rondging. Het was bijzonder om al die korte stukjes verhaal te horen, uit de monden van de schrijvers zelf. Dat zie je niet zo vaak, zoveel schrijvers bij elkaar. Of: zoveel collega’s bij elkaar.

Kees de Boer tekent.

Kees de Boer

Ondertussen stonden de tekenaars buiten te tekenen, op grote vellen papier op het raam van de winkel.

Onze actie heeft dezelfde dag meteen resultaat opgeleverd: Hanneke kreeg huurverlaging tijdens een gesprek met de gemeente. De dagomzet was natuurlijk feestelijk, er gingen heel wat boeken over de toonbank, gesigneerd en wel! En de aandacht in de lokale media heeft hopelijk nog voor extra aanloop gezorgd.

Tekening van Mark Janssen

Boekenwurm van Mark Janssen

Maar met één flashmob is de winkel niet gered. De Boekenwurm is nog steeds in gevaar en mag absoluut niet verdwijnen, aangezien er in heel Limburg maar twee kinderboekwinkels zijn, één in Roermond en één in Maastricht. Daarom bedacht Hanneke een plan: De Boekenwurmbode, een digitaal magazine over kinderboeken, waarop je je kunt abonneren. Klik hier voor info. En abonneer je, alsjeblieft. Zoals Hanneke zei: ‘Ook als je niet geïnteresseerd bent in kinderboeken, maar wel wilt bijdragen aan leesbevordering… dan geef je gewoon 12 euro aan een goed doel!’

Wat mij betreft was het een mooie dag, al was de aanleiding bepaald niet vrolijk. Ik vond het mooi om te zien dat zoveel collega’s bereid waren om helemaal naar Maastricht te reizen en te strijden voor iets dat kwetsbaar is en dat vooral niet mag verdwijnen: goede boekhandels.

Foto van Benny Lindelauf en Claudia Jong

Benny Lindelauf en ik

Los van de actie was het erg leuk om met collega’s te praten! Ik heb op een terras kunnen nagenieten met Manon Sikkel, bijgepraat met Benny Lindelauf en hem het hemd van het lijf gevraagd, ik heb me verbaasd over het indrukwekkende werktempo van Reggie Naus, en toen iedereen weg was soep gegeten met Kees de Boer en in de trein nog luidkeels en vol vuur gefantaseerd over een prentenboek dat we willen maken (en waarvan één medetreinreiziger alvast op de hoogte is).

 

Tot slot nog wat berichten uit de media over de Kinderboekenschrijversflashmob:

Artikel in De Limburger (pdf): Boekenwurm (Dagblad De Limburger dinsdag 23 april 2013)

Radio 2, Knooppunt Kranenbarg, fragment over de Kinderboekenschrijversflashmob

Gefilmd verslag, waarin (bijna) iedereen voorbij komt en twee jongetjes prachtig vertellen waarom ze boeken en (voorgelezen) verhalen zo fijn vinden:

This entry was posted in Nieuws and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Actievoeren en luidkeels fantaseren

  1. rt says:

    Leuk filmpje Claud….en wat een goede aktie was het …GEWELDIG!!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.