Recensies, besprekingen en blogs over De wind en wij:
Recensie op Pluizuit door Eric Vanthillo, die het boek een ‘aanrader’ noemt.
Over de tekst zegt hij: “Met sobere maar rake woorden vat Jong een heel leven (en meer dan dat) in een kernachtige tekst die perfect speelt met emotie en herkenning en het tegelijkertijd ver overstijgt. De treffende woorden raken je en spreken je aan op je eigen verbeelding en gevoel.”
Lees de recensie hier. (Februari 2021)
De Kleine Kinderboekenkapitein zegt dat je de wind niet alleen kunt horen, maar bijna voelen op je huid. En verder:
“De kernachtige tekst van Claudia Jong is telkens in kleine passages opgedeeld, waardoor de verhalende kracht van de illustraties toeneemt. Sommige illustraties zijn van een ontroerende tederheid.”
Lees de recensie hier. (5 februari 2021)
Recensie op MappaLibri (een site over kunst en jeugdliteratuur) door Jan Van Coillie, die onder meer dit zegt:
“De wind en wij is allerminst een voorspelbaar of doorsnee prentenboek. De overwegend grijze tinten van de illustraties en de bijzonder suggestieve tekst wijken sterk af van de populaire prentenboeken in Europa of de VS. Onder andere dat afwijkende karakter maakt het boek intrigerend. “
Lees zijn recensie hier. (Jeugdboeken nr 1, januari 2021)
Bespreking op Kinderboeken en lifestyleblog Wonderland by Alice, door Maaike Debels, die er een prachtige foto bij maakte van een bosmeisje met ons boek in haar handen.
“Met een zucht, een bries en soms een wervelwind van beeld en taal verrast dit prachtig, sfeervol verhaal.”
Lees de bespreking hier. (29-12-2020)
Blog op Stoerleesvoer door Selena, die het een ‘prachtig verhaal met filosofische elementen en symboliek’ noemt. (12-12-2020)
Recensies, besprekingen en blogs over Max maakt een vriend:
Recensie voor Pluizuit, een Vlaamse website over de betere jeugdliteratuur.
Eric Vanthillo schrijft: “De kernachtige tekst heeft door zijn korte zinnetjes een aanstekelijk ritme dat zich lekker laat voorlezen. Jong schrijft met heldere pen een pakkend verhaal naar het idee van Devos. De prenten van zijn hand zijn pareltjes van schilder- en tekenkunst.” De volledige recensie kun je hier lezen. (maart 2019)
Tiny Fischer schreef een recensie voor Boekenbijlage, en noemt Max maakt een vriend een ‘origineel, poëtisch, geestig en mooi vormgegeven prentenboek’. (29 oktober 2018)
Valentina Jacobs schreef een gastblog op Klas van Juf Linda, en maakte een eigen verhaal rond het boek en book-based playing (op instagram te volgen @boekavonturen): Boekentip: Max maakt een vriend. (8 oktober 2018)
Susan Venings schreef een recensie op Kinderboekenpraatjes, waarin ze twee boeken over vriendschap vergeleek. Over de tekst zegt ze: “Het taalgebruik van Jong is mooi en ze schuwt hier en daar een wat moeilijker woord niet.” (8 oktober 2018)
Jaap Friso koos in verband met de Kinderboekenweek tien boeken over vriendschap, en noemt het boek op JaapLeest een “Eigenzinnig verhaal met originele illustraties.” (4 oktober 2018)
De Kinderboekwinkel in Amsterdam (3 oktober 2018):
“We vonden “max maakt een vriend” leuk en mooi, en maakten er een filmpje over.”
Het filmpje is hier te zien.
Max maakt een vriend stond in de Boeken-top5-oktober van kinderboekenexpert Nicole Kleinen (kinderboekwinkel De Kleine Tovenaar, Roermond): “Een mooi warm verhaal en bovendien prachtig geïllustreerd. Mooie tekeningen waar veel op te zien is.” (2 oktober 2018)
Het veelgelezen Vlaamse lifestyle e-zine Maison Slash noemt Max maakt een vriend in haar boekenclub bij dé boeken voor oktober: “Ideaal verhaal om je ietwat onzekere of vers-in-de-buurt kleuter over de drempel te halen.” (27 september 2018)
Recensies en besprekingen Nooit is voor altijd:
Recensie van Tine Mortier op Vertel eens (19 augustus 2013):

Recensie (fragment) door Tine Mortier voor Verteleens.be
Recensie van Eric Vanthillo op Pluizuit (februari 2013)
Review van Daniel Monroe, op Goodreads (februari 2013)
Recensie van Jaap Friso op Jaapleest (11 februari 2013)
Recensie van Susan Venings op Kinderboekenpraatjes (6 februari 2013)
Recensies en besprekingen Wolfje (recentste bovenaan):
Op 25 juli 2013 een recensie door Pieter Feller op Boekenbijlage.nl Citaat: ‘Wolfje is vaak grappig, soms spannend en op momenten ontroerend, alle ingrediënten voor een heel goed kinderboek.’
Op 7 juni 2013 een bijzondere bespreking door De Wortel van Ortel, waarin Wolfje werd gelinkt aan de filosofie van Deleuze. (De website is inmiddels opgeheven, en de bespreking helaas onvindbaar.)
In juni 2012 won Wolfje de Hotze de Roosprijs, een prijs voor kinderboekdebuten. Jury: kinderen van 16 basisscholen. Uit het juryrapport:
In februari kwam Wolfje op de tiplijst voor de Kinderjury 2012 (samengesteld door boekhandels en bibliotheken).
Op 28 december stond Wolfje in twee eindejaarslijstjes, op Kinderboekenpraatjes en Leesplein, waar de opvallendste debuten van 2011 werden besproken. Leesplein schreef over Wolfje:
“Toegankelijk verhaal over een eigenzinnig meisje dat bevriend raakt met een zwerver. Het geld voor een nieuwe jas gebruikt Wolfje voor wijn en eten voor Rooie, maar samen bedenken ze een plan om het terug te verdienen. Goed debuut voor een breed publiek, hopelijk de start van een vruchtbaar schrijversleven.”
Recensie in Vlaams tijdschrift De Leeswelp nr 7 – oktober 2011, door Jan Van Coillie:
Op 17 mei een recensie van Susan Venings op het blog: Kinderboekenpraatjes
Op woensdag 23 maart een recensie van Jaap Friso, op zijn blog: Jaapleest
Op dinsdag 22 maart is Wolfje besproken bij De Ochtend op Radio Noord-Holland, door Rietje Nivard, eigenares van de Amsterdamse Kinderboekwinkel.
Wolfje is besproken door literatuurwetenschapper Rita Ghesquiere. Zij schreef onder meer dit:
“Claudia Jong laat in dit boek ook de achterkant van de samenleving zien. Rooie en zijn kennissen uit het opvanghuis zijn interessante mensen die iets te vertellen hebben. De armoede maakt hen vindingrijk en de onderlinge solidariteit is groot. Toch is Wolfje geen droevig boek. Het steekt vol grappige en spannende scènes omdat Wolfje haar vreemde vriendschap verborgen wil houden voor haar moeder.
Wolfje is vooral een eerlijk boek dat kinderen gevoelig maakt voor het verhaal van andere mensen. De lezer ontdekt met Wolfje dat elk mens in zijn leven vreugde en verdriet meedraagt, en dat we het geheim van de ander slechts kunnen ontdekken als we geduldig naar elkaar luisteren.”