Bio

Claudia Jong (Den Haag, 1972) studeerde Jeugdwelzijnswerk in Maastricht en volgde acteursopleidingen bij Cours Florent in Parijs (waar ze drie jaar woonde) en bij Het Collectief in Amsterdam. In het laatste jaar van haar acteursopleiding schreef ze een dialoog voor medestudenten en (her)ontdekte het schrijven. Ze volgde schrijfcursussen en -workshops, waaronder ‘Scenarioschrijven’ en ‘Kinder- en jeugdliteratuur’ bij ‘t Colofon (later De Schrijversvakschool).
In 2003 stuurde ze een tekst in voor toneelschrijversfestival Hollandse Nieuwe en won de Hollandse Nieuwe Juniorprijs. Vanaf dat moment schreef ze toneelstukken voor kinderen en volwassenen, zoals Vuurtorenwachter, een monoloog die te zien was op het Oerol festival. Behalve voor theater schreef ze artikelen en interviews voor de culturele sector.

In 2011 verscheen haar eerste boek bij uitgeverij Gottmer: Wolfje, over een meisje dat bevriend raakt met een zwerver die verhalen vertelt. Wolfje werd bekroond met de Hotze de Roosprijs 2012.
In 2013 verscheen bij Davidsfonds het prentenboek Nooit is voor altijd, dat ze maakte in samenwerking met tekenaar Kristof Devos, die het concept bedacht. Vervolgens maakten ze samen twee prentenboeken bij uitgeverij De Eenhoorn: Max maakt een vriend (2018) en De wind en wij (2020). Dit laatste boek werd vertaald in het Frans en uitgegeven door Alice Jeunesse: Le vent et nous (2023).
In 2023 verscheen bij uitgeverij Querido een boek in de serie Tijgerlezen: Wonderpaard, geïllustreerd door Ruth De Jaeger, met wie ze ook een kort verhaal maakte voor de bundel Tijgers lezen (2024).
In februari 2024 verscheen bij De Eenhoorn het prentenboek Als ik er ben, geïllustreerd door Lies Schroeyen.
Op hetzelfde moment verscheen de heruitgave van het succesvolle prentenboek De wind en wij.
Meer info bij ‘Boeken’ en ‘Recensies’.

Ruim acht jaar werkte ze als boekverkoper bij verschillende boekwinkels in Den Haag en Amsterdam, waaronder International Theatre and Film Books. Op facebook richtte ze de pagina ‘Red de boekwinkel’ op, later omgedoopt tot ‘Leve de boekwinkel’.

Van 2012 tot 2015 studeerde ze Franse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden, behaalde een tweedegraads lesbevoegdheid en vervolgde haar studie met de master Literary studies: French literature and culture (MA diploma in 2019). Naast het schrijven werkte ze als docent Frans bij verschillende middelbare scholen.

Sinds 2018 is ze Schoolschrijver in de regio Den Haag / Zuid-Holland.
Ze zet zich in voor leesbevordering, en bezoekt scholen en bibliotheken via De Schoolschrijver en De Schrijverscentrale (meer info bij Leesbevordering – schoolbezoek).

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.