Mijn eerste optreden als schrijver

De Franse Zaal, leeg, met twee stoelen en kussentjes op de grond.

Filmmuseum Amsterdam, de Franse Zaal.

Zoals beloofd is hier een klein verslagje van mijn optreden tijdens de Uitmarkt in de Kinderboekensalon, afgelopen zaterdag. Ik heb niet veel foto’s gemaakt, alleen een paar van de Franse Zaal vlak voor het optreden, toen hij nog helemaal leeg was. Dus jullie moeten even je fantasie gebruiken. Stel je maar voor dat er in die lege zaal ouders zitten, met kinderen, vooraan op de rode kussentjes. In het begin waren er niet veel mensen, maar terwijl ik voorlas druppelden er nog wat binnen, en toen was het gezellig vol. Misschien kwam dat volle ook een beetje doordat er eigenlijk een beroemde schrijver zou komen: Jacques Vriens. Eén meisje, Sarah, was speciaal voor hem gekomen… ze keek verdrietig toen ze zag dat ik er was, in plaats van Jacques. En toen riep ik van de zenuwen ook nog eens heel hard: ‘Ik ben veel leuker dan Jacques Vriens!’ Dat moet je natuurlijk nooit doen, dat is vragen om problemen… Ik ben even met Sarah gaan praten, en toen ging het wel weer. Even later lag ze tevreden in haar moeders armen op de rode kussentjes te luisteren. En na afloop kochten haar ouders twee boeken voor haar: Wolfje en ‘Een olifant op de thee’, van Linda Groeneveld, die na mij voorlas. Sarah en een paar andere kinderen vroegen of ik een handtekening in hun boek wilde zetten, en dat deed ik natuurlijk graag! Bovendien hadden ze allemaal prachtige namen, zoals Sammie-Lou en Evi en Sjivaz…

Twee stoelen en een microfoon.

Lekkere stoel, met microfoon.

Het voorlezen ging heel goed, gelukkig. Er stonden twee fijne stoelen, voor mij en de interviewster, Dorine Holman. En er was een microfoon. Ik lees graag met een microfoon, omdat je dan verschillende dingen met je stem kunt doen, heel hard praten of juist heel zacht, fluisteren, zuchten… alles is goed te horen.

Vóór het optreden was ik vreselijk zenuwachtig, net als vroeger, bij toneelspelen. Maar als je eenmaal bent begonnen, gaan de zenuwen meestal weg. En stiekem vind ik het heel leuk om een publiek te vermaken. Voorlezen voor ouders en kinderen is nieuw voor me. Ik vind het erg leuk. Juist omdat het gemengd is. Ouders reageren op andere dingen dan kinderen. En het is gezellig, alsof je met z’n allen rond een kampvuur zit…

This entry was posted in Nieuws, Persoonlijke berichten, Wolfje. Bookmark the permalink.

2 Responses to Mijn eerste optreden als schrijver

  1. jacomina says:

    Zat jij niet ooit op de drama opleiding…..
    hihi….toneelervaring altijd goed komt altijd van pas toch!!

  2. admin says:

    Zeker weten! :-)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.