Start de persen!

Nooit is voor altijd bij drukkerij New Goff. Foto: Kristof Devos

Nooit is voor altijd bij drukkerij New Goff. Foto: Kristof Devos

Vrijdag was Kristof bij drukkerij New Goff in Gent en heeft het sein ‘Start de persen!’ gegeven voor Nooit is voor altijd. New Goff is volgens Kristof ‘ik denk de beste boekenmaker van België’. Op de foto zie je de ‘werktafel’ van de drukker, ik weet eigenlijk niet hoe ze dat noemen, er is vast een officiële naam voor… het is de plek waar de proefdrukvellen nauwkeurig worden bekeken (soms met een loep) en getest op kleur en kwaliteit. Op het moment dat alles goed lijkt te zijn, wordt het startsein gegeven. Dan beginnen de enorme machines te stampen en is er geen weg terug.

Ik vind zo’n drukkerij een mooie omgeving. Alles draait om ambacht, machines, papier, inkt, garen, linten. Er zijn kleine apparaatjes die de luchtvochtigheid op peil houden, dat is belangrijk voor het papier. Er zijn bakken met inkt, karren vol verschillende soorten papier, lopende banden waar boeken op liggen, vers van de pers. Afijn, ik zou er uren over kunnen praten…

Ondertussen krijgen Kristof en ik veel reacties op ons boek, terwijl het nog niet is verschenen. Er zijn mensen die het boek al hebben besteld en er een speciale opdracht voor iemand in willen laten zetten. En er wordt over geschreven op blogs van illustratoren, zoals hier en hier (waar ik ‘Dutch writer’ word genoemd, dat klinkt best raar, alsof het niet over mezelf gaat).

Eigenlijk vind ik het eng dat er al reacties komen. Mijn Hollandse nuchterheid roept dat we moeten afwachten of het boek goed is en dat we er (voor het is verschenen) nog niks over mogen zeggen, of het in elk geval niet al ‘mooi’ en ‘ontroerend’ mogen noemen. Een ander stemmetje roept: ‘Doe niet zo krampachtig, geniet ervan en durf trots te zijn!’ Dat stemmetje heeft gelijk, want los van wat anderen ervan vinden ben ik zelf heel blij met dit boek. Het samenwerken met Kristof was een avontuur. Zijn tekeningen vind ik prachtig, er zit iets duisters en vrolijks tegelijk in. Precies wat ik ook in mijn teksten probeer te leggen. Ik denk dat onze ‘mix’ iets moois heeft opgeleverd. Als dat iets losmaakt bij mensen, vóór, na, of tijdens het verschijnen, dan is dat allemaal goed. En bovendien: niet te stoppen.

Ik ga mijn Hollandse nuchterheid in de kerstboom hangen, naast het hertje en het glittervogeltje.

This entry was posted in Nieuws, Nooit is voor altijd, Over boeken and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Start de persen!

 1. Joke says:

  Ik ben één van de mensen die het boek meteen besteld heeft. Ik ken Kristof persoonlijk (oud-collega’s), heb het verhaal achter het ontstaan van het boek van vrij dicht meegemaakt en vind zijn tekeningen steeds super! Dat alleen al zorgt ervoor dat ik meteen verkocht was voor het boek … maar ook omdat ikzelf vier jaar terug afscheid heb moeten nemen van mijn (ongeboren) dochtertje na 5,5 maanden zwangerschap. Al vanaf ik de cover zag, bracht dit me troost, dus WEET ik gewoon dat dit boek ‘ontroerend’, ‘prachtig’ zal zijn … De titel zegt genoeg!
  Jullie mogen er nu al terecht trots op zijn!

 2. admin says:

  Dank voor je mooie reactie, Joke. Ik zal het in m’n oren knopen.
  En ik ben blij te horen dat we je een beetje troost kunnen brengen…

  groet van Claudia

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.