Jozef is uitverkocht

beeldje van Jozef, met kind op zijn armVandaag was ik op jacht naar een Maria-beeldje, voor een filmpje over mijn boek Wolfje dat we binnenkort gaan maken. Iedereen die het boek heeft gelezen snapt wat ik bedoel. De anderen hoeven maar een blik te werpen op een plaatje van de cover van het boek, dan weten ze het ook (een beetje). Het was een spoedgeval, ik MOEST het beeldje vandaag vinden, en zat een beetje in de rats. Meestal kun je iets niet vinden als je het ‘vandaag!’ nodig hebt… Maar dankzij een tip van een collega-schrijfster kwam ik terecht bij een winkel in Den Haag, waar ze religieuze beeldjes verkopen, Mavaka, in de buurt van het Centraal Station. Op de website van de winkel stond: ‘Wij proberen elke dag (maandag t/m zaterdag) open te zijn van 10.00 uur tot 18.00 uur. Dat lukt helaas niet altijd.’ Daarom belde ik voor de zekerheid, vóór ik erheen ging. De meneer aan de telefoon was heel aardig en verzekerde me dat de winkel tot half zes open zou zijn. En ze hadden nog volop Maria-beeldjes, maar Jozef was uitverkocht. Dat is vreemd, dacht ik nog. Waarom is Jozef uitverkocht? Je zou eerder verwachten dat Maria uitverkocht raakt… ja, laten we eerlijk zijn… sinds wanneer is Jozef zo gewild? Maar ik was allang blij, het ging mij tenslotte om Maria, zij was degene op wie ik joeg. Bovendien moest ik nog andere dingen kopen, ik mocht geen tijd verspillen, zeker niet aan Jozef. Toen ik na een flinke fietstocht bij de winkel aankwam, wist ik meteen dat ik mijn Maria had gevonden. Ik kon kiezen uit meerdere Maria’s, in verschillende soorten en maten, maar ik had de mijne snel gekozen. Ze is prachtig. Wacht maar af…

Jozef. Ik was hem vergeten, maar de eigenaar van de winkel had hem hoog zitten. ‘Jozef loopt heel hard, vooral via internet,’ zei hij. ‘Weet u hoe dat komt?’ Hij liet me een briefje zien, met de foto van het beeldje, en daarboven: Hulp van Heilige Jozef bij verkoop huis. Wat blijkt: wanhopige huizenbezitters bestellen massaal Jozef-beeldjes. Want Jozef was niet alleen timmerman, verloofde van Maria en pleegvader van jezus, maar ook patroonheilige van huizenbezitters en het huisgezin. ‘En dus,’ zo las ik op het briefje, ‘begraven steeds meer mensen een beeld van Jozef in de tuin. En met succes…’

Ik heb de eigenaar van de winkel beloofd een beetje reclame te maken. Huizenbezitters, doe hier je voordeel mee, bestel allemaal een Jozef-beeldje bij Mavaka in Den Haag. Hij is nu even uitverkocht, maar snel weer leverbaar, maak u geen zorgen. Verkrijgbaar in 12 en 20 cm en gemaakt van polystone, net als Maria. Begraaf hem omgekeerd in uw tuin, bij de voordeur, met het gezicht naar het huis. Veel geluk!

Over honderd jaar vinden ze overal in Nederland Jozef-beeldjes van polystone in de grond…

This entry was posted in Persoonlijke berichten, Wolfje. Bookmark the permalink.

3 Responses to Jozef is uitverkocht

 1. jacomina says:

  Jozef nog nooit zo actueel….kon die man ook vertellen hoe oud de kopers van zijn beelden zijn…..straks is heel Nederland weer streng katholiek…tenminste als de huizen hierdoor nu beter verkopen….wie weet hoeveel beelden we per tuin vinden over 20 jaar…

 2. Theo says:

  Straks moet je eerst , als je een huis op het oog hebt in Nederland, met een schop gewapend de nacht ervoor de tuin omspitten om te zien of ze geen Heilige Jozef verstopt hebben in de tuin om de prijs op te drijven.

 3. admin says:

  Haha, ik zie het helemaal voor me, nachtelijke graafpartijen, een Jozefbeeldje op de mat voor de deur, met de aarde er nog aan, en een briefje eraan vastgeknoopt met: ‘Ik dacht het niet!’
  Je gaat je meteen ook afvragen wat mensen allemaal nog meer rond hun huis begraven… maar dat moet je misschien niet willen weten…

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.