Gevonden voorwerpen: tv-gids

foto van VPRO-gidsVrijdag vond ik een tv-gids in de trein, in een eerste klas-coupé. Een VPRO-gids. Die laat je natuurlijk niet liggen. Ik nam hem mee naar de volgende coupé. Het was een uur of zeven, de gids liep tot en met 5 augustus en was alleen die avond nog geldig. Ik las de columns van Yasha en Gerritsen, en bladerde wat. Toen zag ik opeens kruisjes. Ik schrok een beetje. De eigenaar van de gids had programma’s aangekruist, die hij of zij kennelijk graag wilde bekijken. Ik doe dat nooit, programma’s aankruisen, en ik vond de kruisjes van een ander opeens heel intiem. Ik kreeg een inkijkje in iemands tv-leven, en voelde me -vreemd genoeg- betrapt. Snel keek ik door de glazen deur naar de eersteklas coupé, misschien was de eigenaar van de gids teruggekomen om mij te bespieden, terwijl ik de kruisjes bekeek. Een absurde gedachte. Ik zag niemand, de coupé was leeg, gelukkig. Ik kreeg een detective-achtige ingeving en sloeg de gids om. Op de achterkant stond belangrijke informatie over de eigenaar: naam, adres en relatienummer. Ene ‘V’ uit Vlissingen. Meer zal ik hier niet prijsgeven, om de privacy van ‘V’ te beschermen. Er stond geen Mevr of Dhr bij, maar ik vermoed dat het een man is. Een alleenstaande man. Dhr. V. uit Vlissingen.

Het is interessant om te zien hoe iemand zijn tv gids behandelt. Dhr. V. is netjes. De gids oogt gebruikt aan het eind van de week, maar niet gekreukt, gevouwen of bevlekt. Dhr. V. markeert programma’s niet met een felgekleurde markeerstift, maar met eenvoudige balpen, in blauwe of zwarte inkt. Hij zet een kruis in de kantlijn, en als iets hem zeer bevalt, zet hij twee kruizen, boven elkaar. Dit urgentie-kruizen-systeem is hard nodig, want Dhr. V. is een gretig man. Hij kruist meer programma’s aan dan hij -praktisch gezien- op één avond kan kijken. Het leuke is dat hij naar heel andere dingen kijkt dan ik, dat maakt het zo spannend. Dhr. V. houdt van detectives en misdaadseries. Op zaterdagavond bijvoorbeeld Missing: without a trace en Wallander. Wallander zelfs twee keer: eerst op Canvas om 20.40 en daarna op Nederland 2 om 22.35. Die twee zijn goed te combineren, maar Missing en de eerste Wallander overlappen elkaar en hebben beide twee kruizen! Hoe moest dat nou? Welke keuze zal Dhr. V. hebben gemaakt? We zullen het nooit weten…

Op dinsdag kruist hij de volgende programma’s aan: Juliana, Me myself and Irene, The whole nine yards, The Pacific en Wonders of the solar system. Vijf uiteenlopende programma’s, allemaal rond dezelfde tijd en allemaal één kruis. Weer een vraagteken. Op woensdag heeft hij maarliefst acht programma’s aangekruist, waaronder Profiel, over het leven van René Froger (iets dat ik alleen in geval van hoge nood zou kijken) en twee keer Sherlock, op Nederland 1 en de BBC, beide om 21.30. Het is opvallend dat misdaadseries vaak tegelijk op verschillende zenders te zien zijn. In dit geval ging het ook nog om dezelfde Sherlock-aflevering! Op donderdag heeft Dhr. V. helemaal niets aangekruist. Is dat de avond waarop hij een hobby beoefent? Heeft hij avonddienst op donderdag? Of gaat hij elke donderdag op bezoek bij zijn zieke moeder? Op vrijdag keek hij (zonder gids) Flikken Gent en Miranda, keurig na elkaar, met een half uur ertussen om bier en chips te halen.

Toch hebben Dhr. V. en ik iets gemeen: onze liefde voor Zomergasten! Twee kruizen in de kantlijn, en -dat vind ik ontroerend- de naam van Zomergast Swaab is met een gekronkeld lijntje onderstreept. Vorige week zondag heeft Dhr. V. de hele avond voor de tv gezeten. En vanavond zal hij dat weer doen. Net als ik.

Toch mooi, zo’n gevonden tv-gids. Mensen moeten vaker dit soort dingen achterlaten in de trein. Ik zal goed opletten. Ik zal er zijn. Om ze te vinden.

This entry was posted in Persoonlijke berichten. Bookmark the permalink.

3 Responses to Gevonden voorwerpen: tv-gids

 1. anke says:

  Hey Claudia, wat een prachtig artikel…ik zal eens tijd maken en nog meer van je lezen! Tot snel in de Yogashala,
  anke

 2. admin says:

  Leuk Anke, dank voor je reactie. Als je dit mooi vindt, vind je Wolfje vast ook mooi… ik hoorde vandaag nog van een vrouw dat ze het geen typisch kinderboek vond, dus volwassenen vinden het ook leuk! ;-)
  Goed dat je weer terug bent, ik zit toch minder lekker in m’n vel zonder jouw yoga-les!

 3. admin says:

  Admin = Claudia (maar dat had je al begrepen)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.