Geheim boek

Vandaag was ik weer op mijn school, als Schoolschrijver. De les ging dit keer over lezen en over hoe je boeken en informatie kunt zoeken bij de bieb. De kinderen van mijn groepen 5/6 weten nu alles over zoeken op alfabetische volgorde, A-B-C-boeken, hulp vragen bij de balie, en op de site van de bieb zoeken op naam van een auteur of tekenaar, of op onderwerp. Ze weten waar ze informatie kunnen vinden voor een spreekbeurt. En ook hoe ze nieuwe schrijvers en boeken kunnen ontdekken, bijvoorbeeld op Leesfeest.nl of op Leesplein.nl

Toen hun hoofden dreigden te exploderen van alle nieuwe informatie gingen we iets anders doen. Ik had een leuk idee gezien bij collega-Schoolschrijver Maren Stoffels, en dat heb ik geleend. Zo doen wij Schoolschrijvers dat, we delen en lenen wat af. En dat mogen jullie, lezers van dit blog, ook doen. Leen dit idee vooral, het is ontzettend leuk om te doen. Het gaat zo:

Je neemt een boek dat niet al te bekend is, zodat de kinderen niet snel kunnen raden welk boek het is. Kaft het, zoals je een schoolboek zou kaften, met effen papier. Teken op de voorkant een groot vraagteken. Lees het eerste hoofdstuk voor. Opdracht voor de kinderen: bedenk een mooie titel voor dit boek en teken het omslag. (De kinderen die na het voorlezen weten welk boek het is, moeten dit strikt geheim houden!)

Er kwamen prachtige titels en omslagen uit. Hieronder een paar voorbeelden. Misschien kun je zien welk boek het is… hou dat maar lekker geheim. ;-)

 

 

This entry was posted in Over boeken, Over De Schoolschrijver, Over onderwijs en lesgeven and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.