DWDDV: De Wereld Draait Door Vrouwen!

Portret van Aletta Jacobs.

Aletta Jacobs

Voor degenen die geen televisie hebben en het programma ook niet via internet volgen, afgelopen vrijdag werd in DWDD (De Wereld Draait Door) een clip getoond, met daarin dwarse Nederlanders die dingen hebben uitgevonden of blijvend hebben veranderd. Dit naar het voorbeeld van een beroemde clip, Think Different, bedoeld om Apple-producten te verkopen, en -los van de commercie- erg mooi. In de definitieve versie van de DWDD-clip zaten maar twee vrouwen: Annie M.G. Schmidt en Koningin Wilhelmina. Leuk, maar dat is natuurlijk veel te weinig! Zoals zo vaak bij dit soort tv-programma’s (en misschien wel overal) voeren mannen de boventoon. Dat is jammer. En onnodig, want er zijn genoeg interessante vrouwen in het algemeen, en er waren ook genoeg dwarse vrouwen in de Nederlandse geschiedenis. De jury had graag Aletta Jacobs in de clip willen hebben, maar zij viel af omdat er van haar geen bewegend beeld verkrijgbaar was, behalve van haar begrafenis. En dat kan natuurlijk niet, een dwarse vrouw in een kist! Voor wie niet weet wie ze was: Aletta Jacobs was de eerste vrouwelijke arts in Nederland en ze heeft ervoor gezorgd dat vrouwen stemrecht kregen. Wil je meer weten, klik hier.

Ik ben feministisch opgevoed. We hadden thuis het Vrouwenboek en het Meidenboek, en vanaf mijn dertiende las ik romans van Anna Blaman, Mischa de Vreede, Anja Meulenbelt en Marilyn French. We waren niet streng in de leer, maar mijn moeder heeft me genoeg meegegeven om te weten dat vrouwen niet zo lang geleden nog hebben moeten strijden voor hun vrijheid en zelfstandigheid. Als je nagaat dat vrouwen pas in 1922 (!) voor het eerst een stembriefje kregen, dan weet je genoeg. Veel mensen kennen die geschiedenis slecht, of praten er niet meer over. En ik denk dat jongeren er bar weinig over weten.

Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis, maakte een eigen variant van het filmpje, met daarin louter dwarse vrouwen. Een verademing. Goed om al die vrouwen te zien en weer eens aan ze te denken, of ze misschien voor ‘t eerst te ontdekken. Ga er vooral naar kijken, zie hieronder. De beelden zijn niet allemaal bewegend, maar dat stoorde me geen seconde! Voor iedereen die meer wil weten over belangrijke vrouwen (wereldwijd), er is een boek getiteld ‘Het grote geweldige vrouwenboek’, van Machteld Maris. Ik ga dat boek in huis halen, omdat ik zelf veel dingen ben vergeten en nieuwsgierig ben naar al die vrouwen. Er schijnt binnenkort ook een midprice-editie aan te komen. Mooi cadeau voor iedereen die zijn geheugen wil opfrissen. Inclusief de mannen in de glimmende colbertjes, op tv of ergens anders, die zich maar steeds geen belangrijke vrouwen kunnen herinneren…

Hier komen alvast, al dan niet bewegend, Aletta Jacobs, Annie M.G. Schmidt, Joke Kool-Smit, Fanny Blankers-Koen, Charley Toorop, Fien de la Mar, Hannie Schaft, Neelie Kroes, Sophie Redmond, Kenau Simonsdochter Hasselaer, Marga Klompé, Anna Maria Schuurman, Marlene Dumas, Hella S. Haasse, Wilhelmina, Belle van Zuylen, Mies Bouwman:

This entry was posted in Nieuws, Over feminisme, Persoonlijke berichten and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to DWDDV: De Wereld Draait Door Vrouwen!

  1. jaco says:

    Doe je mee…lekker feministisch maar dan wel bij deze tijd…

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.