Bio

Claudia Jong (Den Haag, 1972) studeerde Jeugdwelzijnswerk in Maastricht en volgde acteursopleidingen bij Cours Florent in Parijs (waar ze drie jaar woonde) en bij Het Collectief in Amsterdam. In het laatste jaar van haar acteursopleiding schreef ze een dialoog voor medestudenten en (her)ontdekte het schrijven. Ze volgde schrijfcursussen en -workshops, waaronder ‘Scenarioschrijven’ en ‘Kinder- en jeugdliteratuur’ bij ‘t Colofon (later De Schrijversvakschool).
In 2003 stuurde ze een tekst in voor toneelschrijversfestival Hollandse Nieuwe en won de Hollandse Nieuwe Juniorprijs. Vanaf dat moment schreef ze toneelstukken voor kinderen en volwassenen, zoals Vuurtorenwachter, een monoloog die te zien was op het Oerol festival. Behalve voor theater schreef ze artikelen en interviews voor de culturele sector.

Begin 2011 verscheen haar eerste boek bij uitgeverij Gottmer: Wolfje, over een meisje dat bevriend raakt met een zwerver die verhalen vertelt. Wolfje werd bekroond met de Hotze de Roosprijs 2012.
In 2013 verscheen bij Davidsfonds het prentenboek Nooit is voor altijd, dat ze maakte in samenwerking met tekenaar Kristof Devos. Hij vroeg haar opnieuw de tekst te schrijven voor een prentenboek, over vriendschap. Max maakt een vriend verscheen in 2018 bij uitgeverij De Eenhoorn. In 2020 verscheen bij dezelfde uitgever De wind en wij.
Meer info bij ‘Kinderboeken’ en ‘Recensies’.

Ruim acht jaar werkte ze als boekverkoper bij verschillende boekwinkels in Den Haag en Amsterdam, waaronder International Theatre and Film Books. Op facebook richtte ze de pagina ‘Red de boekwinkel’ op, later omgedoopt tot ‘Leve de boekwinkel’.

Van 2012 tot 2015 studeerde ze Franse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden, behaalde een tweedegraads lesbevoegdheid en gaf les op middelbare scholen, als docent Frans. Ze vervolgde haar studie met de master Literary studies: French literature and culture. In 2019 schreef ze haar masterthesis en behaalde het diploma MA Letterkunde / Literary studies.

Sinds 2018 is ze Schoolschrijver in de regio Den Haag / Zuid-Holland (meer info bij Leesbevordering – schoolbezoek).

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.