Bio

Claudia Jong (Den Haag, 1972) studeerde Jeugdwelzijnswerk in Maastricht en volgde acteursopleidingen bij Cours Florent in Parijs -waar ze drie jaar woonde- en bij Het Collectief in Amsterdam. In het laatste jaar van haar acteursopleiding (her)ontdekte ze het schrijven, toen ze een dialoog schreef voor medestudenten. Ze volgde schrijfcursussen en -workshops, waaronder ‘Scenarioschrijven’ en ‘Kinder- en jeugdliteratuur’ bij ‘t Colofon (later De Schrijversvakschool).

In 2003 stuurde ze een tekst in voor toneelschrijversfestival Hollandse Nieuwe en won de Hollandse Nieuwe Juniorprijs, met een eenakter voor jongeren. Vanaf dat moment schreef ze toneelstukken voor kinderen en volwassenen, zoals Vuurtorenwachter, een monoloog die te zien was op het Oerol festival. Behalve voor theater schreef ze artikelen, interviews en besprekingen, met name voor de culturele sector.

Begin 2011 verscheen haar eerste boek bij uitgeverij Gottmer: Wolfje, over een meisje dat bevriend raakt met een zwerver. Wolfje werd bekroond met de Hotze de Roosprijs 2012.
In 2013 verscheen bij Davidsfonds het prentenboek Nooit is voor altijd, dat ze maakte in samenwerking met tekenaar Kristof Devos.

Naast het schrijven gebeurde er o.a. dit:
Gedurende ruim acht jaar werkte ze parttime bij verschillende boekwinkels, waaronder International Theatre and Film Books in Amsterdam. Van 2012 tot 2015 studeerde ze Franse taal en cultuur aan de universiteit in Leiden, schreef een bachelorscriptie over Houellebecq en behaalde een tweedegraads lesbevoegdheid. Ze gaf les op middelbare scholen, als docent Frans.

Dit gebeurt er nu:
Sinds 2018 is ze Schoolschrijver en werkt parttime in een boekwinkel in Den Haag.
Bij de Universiteit Leiden volgt ze vakken van de master Literary studies: French literature and culture.
Met Kristof Devos werkt ze aan een nieuw prentenboek, Max maakt een vriend, dat op 19 september zal verschijnen bij De Eenhoorn.

 

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.