Bio

Claudia Jong (Den Haag, 1972) studeerde Jeugdwelzijnswerk in Maastricht en volgde acteursopleidingen bij Cours Florent in Parijs (waar ze drie jaar woonde) en bij Het Collectief in Amsterdam. In het laatste jaar van haar acteursopleiding schreef ze een dialoog voor medestudenten en (her)ontdekte het schrijven. Ze volgde schrijfcursussen en -workshops, waaronder ‘Scenarioschrijven’ en ‘Kinder- en jeugdliteratuur’ bij ‘t Colofon (later De Schrijversvakschool).
In 2003 stuurde ze een tekst in voor toneelschrijversfestival Hollandse Nieuwe en won de Hollandse Nieuwe Juniorprijs. Vanaf dat moment schreef ze toneelstukken voor kinderen en volwassenen, zoals Vuurtorenwachter, een monoloog die te zien was op het Oerol festival. Behalve voor theater schreef ze artikelen en interviews, met name voor de culturele sector.

Begin 2011 verscheen haar eerste boek bij uitgeverij Gottmer: Wolfje, over een meisje dat bevriend raakt met een zwerver die verhalen vertelt.
Wolfje werd bekroond met de Hotze de Roosprijs 2012.

In 2013 verscheen bij Davidsfonds het prentenboek Nooit is voor altijd, dat ze maakte in samenwerking met tekenaar Kristof Devos.
Haar derde boek maakte ze weer met Kristof, die haar vroeg de tekst te schrijven voor Max maakt een vriend. Dit prentenboek verscheen in 2018 bij uitgeverij De Eenhoorn.
(Kijk voor meer info bij ‘Kinderboeken’ en ‘Recensies’.)

Gedurende ruim acht jaar werkte ze parttime bij verschillende boekwinkels in Den Haag en Amsterdam, waaronder International Theatre and Film Books. Op facebook richtte ze de pagina ‘Red de boekwinkel’ op, later omgedoopt tot ‘Leve de boekwinkel’.

Van 2012 tot 2015 studeerde ze Franse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden, schreef een bachelorscriptie over Houellebecq en behaalde een tweedegraads lesbevoegdheid. Ze gaf les op middelbare scholen, als docent Frans.
In Leiden vervolgde ze haar studie met de master Literary studies: French literature and culture. In 2019 schreef ze haar masterthesis en behaalde het diploma MA Letterkunde / Literary studies.

Sinds 2018 is ze Schoolschrijver in de regio Den Haag / Zuid-Holland en geeft als schrijver en freelance docent lessen en workshops in creatief schrijven (kijk hiervoor bij ‘Docent / Leesbevordering’).

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.